Agenda 2022

Logo PaluZee lang vis

11

Januari ’22

Online via Zoom

PaluZee Online
PaluZee Online via Zoom

Foto’s:  PaluZee online – beeld Peter van Oranje

Adembenemende waterdieren uit Zuid Amerika.

Dinsdag 11 januari 2022. | 20:00 – 21:30 uur

Op dinsdag 11 januari om 20:00 uur startte het nieuwe PaluZee verenigingsjaar met een lezing door Peter van Oranje “Adembenemende Waterdieren uit Zuid Amerika” Deze lezing werd online via Zoom gehouden.  De opkomst voor deze lezing was goed, beter dan verwacht. Deze lezing was ook speciaal voor online vertoning gemaakt, zoals je ook televisie kijkt. De reacties waren zeer uiteenlopend. Van zeer goed tot zeer slecht. De lezing leverde dan ook veel discussie op. Dat zat hem naar mijn idee vooral in het feit of je een beginner of een expert bent. Lees verder

8

Februari ’22

Buytenhage

Marlonneke Willemsen
Marlonneke Willemsen

Foto’;s: Marlonneke Willemsen

Hoe (water)dieren groeien.

Dinsdag 8 februari 2022 | 20:00 – 21:30 uur

Wat zijn de groeistadia van een vis of garnaal? Hoelang duurt het voor een kikkervisje pootjes krijgt? De foto’s van fotografe Marlonneke Willemsen laten de eerste weken zien van (water)dieren die wij in onze hobby tegenkomen. De loepzuivere foto’s van de eerste kwetsbare weken van deze dieren verwonderen en ontroeren. In deze presentatie geeft Marlonneke een inkijkje in hun leven. Ze vertelt over opmerkelijke ervaringen tijdens de fotosessies of over kenmerken van de dieren zelf, niet alleen vissen. Daarnaast kan zij nog tips over aquariumfotografie in zijn algemeen geven.

8

Maart ’22

Buytenhage

aquarium

Foto’s: PaluZee

Help mijn man heeft een hobby door Rob Ottens

Dinsdag 8 maart 2022 | 20:00 – 21:30 uur

Rob Ottens is al decennia bezig met van alles dat te maken heeft met de aquarium en paludarium hobby.  Zijn gepassioneerdheid hierin laat hij zien in deze zeer gevarieerde presentatie.  Hij bespreekt o.a. zijn Noordzee en andere aquaria, toont filmpjes van zijn duiken in Nederland en daarbuiten, zijn betrokkenheid bij hobbytentoonstellingen, de aanleg van zijn vijver met beekloop en waterval en hij zal ook nog iets laten zien van de bouw van zijn aquarium.
Kortom deze presentatie geeft een goed beeld van wat ons hobbyvirus allemaal kan veroorzaken dus wees gewaarschuwd.

5

April ’22

Buytenhage

aquarium

Foto: Hans Kiers

Op reis naar een biotoop in Colombia door Hans Kiers  

Dinsdag 5 april 2022 | 20:00 – 21:30 uur

Hans Kiers, welbekend als keurmeester en spreker op onze verenigingsavonden,  is met een door het duitse JBL  georganiseerde expeditie naar Colombia gegaan om daar diverse biotopen en exporteurs te bezoeken.

Ook waterwaardes werden ter plekke gemeten. Of dit overeenkomt met hoe wij een aquarium houden komt voorbij, maar ook een selectie van dieren die gevangen en gezien zijn en prachtige biotoop opnames.

10

Mei ’22

Buytenhage

vis met ballen

Foto: Hans Meulblok

Vissen met Ballen  door Hans Meulblok en Theo Van Meegen

Dinsdag 10 mei 2022 | 20:00 – 21:30 uur

Hengelaars denken bij bovenstaande aan gigantische karpers die ze aan hun hengel krijgen. Maar anders dan de titel doet vermoeden gaan we niet met een hengeltje aan de waterkant zitten wachten totdat de karpertjes willen bijten. Aquarianen denken natuurlijk bij “Vissen met ballen” aan cichliden! Cichliden zijn al lang op deze aardkloot aanwezig en behoren tot, denk aan de maanvis, de oudste aquarium vissen. Er is bijna geen aquariaan die niet ooit een cichlide verzorgd heeft. Kersenbuiken, apistogramma’s en maanvissen behoren tot het standaard assortiment wat in elke aquariumzaak aangeboden wordt. Hans en Theo nemen u mee in de wondere wereld van de cichliden die zoveel meer te bieden heeft. Via een korte introductie wat nu eigenlijk cichliden zijn en hun plaats in de “levensboom” gaan we de verspreiding duiden. Alle herkomstgebieden gaan we langs en zullen u met de grote verscheidenheid van cichliden laten kennismaken. Ook voor niet cichliden liefhebbers is dit een interessante avondvullende presentatie voorzien van passende muziek en prachtig beeldmateriaal. 

07

juni 2022

Buytenhage 

PaluZee logo

Foto: Frank Vugts

Aquarium of Aquascape? door Frank Vugts

7 juni 2022

Is Aquascaping wel iets voor een echte aquariaan?   In deze interactieve presentatie gaat Frank Vugts in op de verschillen en overeenkomsten in opvattingen  over dit onderwerp.  Hij vertelt over verschillende technieken, nieuwste materialen en producten die tegenwoordig vaak gebruikt worden.  Alles geïllustreerd door prachtige foto’s. Frank Vugts is al meer dan twintig jaar  professioneel aan de slag in de dierentuimwereld. Daarnaast is hij een grote bekende als Aquascaper met een analytisch oog.  Via zijn aquariumvereniging en via facebookgroepen  levert hij graag zijn bijdrage door met zijn deskundigheid op het gebied van aquascaping een jonger publiek te bereiken.  En omdat nu bewezen is dat een kleiner aquarium met de juiste aquascape  ook een lust voor het oog kan zijn weten ondertussen ook veel oudere aquarianen de weg naar het aquascapen te vinden.
Kortom, deze avond mag je niet missen.

06

september 2022

Buytenhage 

PaluZee logo

Foto: bronvermelding

Gezellige ALV

6 september 2022

Deze algemene ledenvergadering wordt buiten gewoon gezellig.  Met elkaar kunnen we bedenken hoe we komend jaar de activiteiten van onze mooie vereniging in willen vullen.  Naast de nodige plichtpleging, is er een “rommelmarkt” van  overtollige werkende aquariumspullen die je zelf mee neemt en kan je gelijk kijken of er ook nog iets voor jou bij zit.  Verder is er volop ruimte om bij te kletsen, vragen te stellen en elkaar te helpen onder het genot van een hapje en drankje.  

04

oktober 2022

Buytenhage 

PaluZee logo

Foto: bronvermelding

Wonderbare Natuur door Erik Prins

4 oktober 2022

Deze lezing van Erik Prins gaat over allerlei wonderbare en opmerkelijke eigenschappen, voortplanting-, verdedigings- en aanvals methoden en dat soort dingen van al dan niet bekende dieren uit onze hobby. Variërend tussen de schuttersvis tot de komodevaraan en van haaien tot spinnen. 

08

 oktober 2022

 

PaluZee logo

Foto: bronvermelding

De keurmeester komt thuis bij deelnemers huiskeuring

8 oktober 2022

Een spannende dag voor de deelnemers aan de jaarlijkse huiskeuring van Paluzee.  Aquarium keurig opgepoetst, bewonersbestand zorgvuldig samengesteld, planten blakend en in de plooi: NBAT-keurmeester Ron van Brakel komst vandaag bij alle deelnemers thuis.  Hij geeft een oordeel over de toestand van uw aquarium zoals: passen de vissen en planten bij elkaar, hoe is het gesteld met de waterkwaliteit en het elektrische gedeelte? Kortom, hij bekijkt hoe de hobby wordt bedreven en geeft tips en adviezen.

Uiteindelijk zal de keurmeester de verschillende deelnemers op basis van zijn bevindingen punten toebedelen waarna hij de uitslag van de ranking op de verenigingsavond van  1 november  bekend zal maken.

01

november 2022

Buytenhage 

Bekers

Foto: Paluzee

Uitslag avond Huiskeuring Paluzee

1 november 2022

Ben je ook benieuwd naar wie er dit jaar met de wisselbeker naar huis gaat? NBAT-keurmeester Ron van Brakel zal deze avond doormiddel van een prachtige fotopresentatie de uitslag van de huiskeuring bij Paluzee presenteren op het grote scherm. Dat wordt een genot voor het oog!  Iedereen is uitgenodigd om een introducee mee te nemen om deze mooie en interessante avond bij te wonen. 

Op 8 oktober is Ron van Brakel bij alle 6 deelnemers thuis geweest. Als keurmeester geeft hij een oordeel over de toestand van het aquarium zoals: passen de vissen en planten bij elkaar, hoe is het gesteld met de waterkwaliteit en het elektrische gedeelte? Kortom, hij bekijkt hoe de hobby wordt bedreven en geeft tips en adviezen.

Ron heeft de verschillende deelnemers op basis van zijn bevindingen punten toebedeeld. Op deze verenigingsavond van 1 november zal hij de uitslag van de ranking bekend maken.

06

december 2022

Buytenhage 

PaluZee logo
PaluZee Doe avond 2021
Kerstkaart 2021

Foto: PaluZee

Over Xiphophorus en een supergezellige quiz

6 december 2022

eze avond bestaat uit twee delen: 

In het eerste deel van de avond geeft Ferry een presentatie over de Xiphopophorus in al zijn diversiteit. De zwaarddrager met zijn mooie lange staart of de platy met zijn veelzijdigheid aan kleuren en tekeningen zijn niet meer uit onze hobby weg te denken. Je ziet deze vissen dikwijls in de aquariumwinkel of bij de aquariumafdeling van het tuincentrum. Vaak worden ze gekenmerkt als een echte beginnersvis. Maar is dat ook het geval? Om daar een oordeel over te kunnen geven, moet je toch eerst wat meer over de Xiphophorus weten.  

Ferry Winter heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in het houden van diverse soorten levendbarende tandkarpers, waaronder diverse soorten uit het geslacht van de Xiphophorus.  Hij neemt ons mee in een reis door Mexico; de thuisbasis van de Xiphophorus.  Er komen oa enkele wildvangsoorten aan bod die een ware aanwinst voor het aquarium kunnen zijn,  Ferry vertelt over kweekprojecten en er zullen diverse kweekvormen te zien zijn zodat je na deze avond zelf een oordeel kunt geven of de Xiphophorus wel of geen beginnersvis is.

Het tweede deel van de avond staat in het teken van december gezelligheid met een spetterende aquariumquiz en een verassing aan het eind 😉

De vereniging

Wat doet en wie is PaluZee ?

Lidmaatschap

Word ook lid van PaluZee ?

logo paluzee

aantal leden

Opgericht in

Verenigingsjaar

activiteiten

logo Duodor

Steun Aquariumvereniging PaluZee als vrijwilliger, donateur of sponsor