Van de Voorzitter: April 2019

Beste leden,

 
Ik heb het al eens vaker gezegd, maar lid zijn van een vereniging heeft vele voordelen. Bij PaluZee kun je bijvoorbeeld goedkoop voeding voor planten en vissen aanschaffen, uitwisselen van plantjes en vissen en bovenal kennis en ervaring met elkaar delen.
Wat een vereniging ook sterk maakt, is dat leden elkaar helpen waar nodig.
En dit laatste heb ik afgelopen week zelf mogen ervaren. Hierdoor is ons vertrouwde maandblad iets later dan u van ons verwacht bent.
Ik vertrouwde de staat van een van mijn 24 (!!!) aquariumbakken niet. De volgende dag bleek mijn wantrouwen terecht. Ik constateerde tijdens mijn inspectieronde een flinke plas water naast de betreffende bak. Hierin heb ik mijn meest zeldzaamste soort levendbarende vissoort zwemmen.
Deze soort is zo goed als uitgestorven in Mexico en wordt slechts door een zeer select gezelschap nog in aquaria over heel de wereld gehouden om de soort te behouden tegen uitsterven.
Het heeft mij bijna 15 jaar gekost om enkele van deze vissen te bemachtigen.
U begrijpt dus wel dat mijn hart in mijn keel schoot van schrik toen ik deze situatie aantrof.
 
Tja,... Wat nu? Mijn reserve bak in gebruik voor de opkweek van mijn jonge visjes en ze ergens anders plaatsen gaat met deze tere soort niet.
Gelukkig is een van de voordelen van een verenigingslidmaatschap dat leden elkaar graag helpen.
Na een rondje bellen, mailen en whatsappen, bleek er een lid te zijn die mij aan een vervangend aquarium kon helpen en zo mijn visjes heeft kunnen redden.
Mocht u dus in een soortgelijke situatie komen, wat ik uiteraard niet hoop, bedenk dan dat er altijd wel een lid is, die u kan helpen.
 
Ik haalde het al aan... KENNIS DELEN.
Op het moment dat ik dit schrijf, zijn onze experts op weg naar de deelnemers van onze jaarlijkse Schouw om naar al die mooie aquaria te kijken en deze te voorzien van deskundige adviezen om deze aquaria nog mooier te laten worden dan ze al zijn.
Van deze schouw wordt een mooie presentatie gemaakt voor u, waarbij wij op 14 mei, middels een interactieve avond, met elkaar deze aquaria kunnen voorzien van positieve feedback.
Vorig jaar zat er een heuse verrassing bij, waarin de rollen waren omgedraaid. De experts werden toen zelf getrakteerd op adviezen. Of dat dit jaar ook weer het geval is? Ik heb geen idee!
Wel kan ik u vertellen dat deze avond garant zal staan voor interessante gespreksstof. Iets waar ik nu al naar uit kijk.
Maar eerst krijgen wij op 16 april nog Hans Kiers op bezoek met het vervolg op “Nooit meer kardinalen”.
In “Nooit meer kardinalen, deel 2” zal Hans het voor een groot deel hebben over enkele met regelmaat in de handel verkrijgbare soorten, maar die toch niet door veel aquarianen worden gehouden. Ook zullen er slakkensoorten en pantsermeervallen aan bod komen.
Het belooft weer een mooie, verrassende en vooral leerzame avond te worden.
 
Zie ik u dan ook?
 

De voorzitter

Aquarium vereniging Paluzee

Log in