Meld u hier aan voor de Cursus Aquarium-houden 2020

Cursus aquarium-houden deel 1
21 januari
Cursus aquarium-houden deel 2
28 januari
Cursus aquarium-houden deel 3
11 februari
Cursus aquarium-houden deel 4
18 februari

Van de Voorzitter: December 2019

Beste leden,

 
We zitten inmiddels in december en dat betekent dat 2019 bijna ten einde komt. 2019 is een jaar waarin wij weer boeiende lezingen tijdens onze avonden hebben gehad, wij een bezoek aan AquaZoo Leerdam hebben gebracht en waarbij PaluZee een licht stijgende lijn in ledenaantal laat zien. Oftewel een mooi jaar!

Helaas kunnen wij deze stijgende lijn niet bij andere aquariumverenigingen terugzien. Sterker nog... Twee weken geleden sprak ik iemand van de Westlandse aquariumvereniging “De schuttersvis” uit Honselersdijk. Na 40 jaar zullen zij per 31-12-2019 ophouden te bestaan.

Veel verenigingen hebben het moeilijk door de komst van o.a. het internet of omdat zij niet mee kunnen gaan in de nieuwe trends binnen onze hobby. Ook winkels komen hierdoor in de problemen. Zo ook aquariumspeciaalzaak Holgen in Amsterdam. Holgen is al sinds 1895(!) in Amsterdam en ver daarbuiten een begrip. 
Erg treurig allemaal, vind u ook niet?

Wereldwijd zien wij dat met name de jeugd de traditionele wijze van aquarium houden, links laat liggen en dat men ervoor kiest om zich bezig te houden met een nieuwe trend binnen de hobby. Namelijk het “Aquascapen”! Als vereniging of winkel zul je hier toch iets mee moeten gaan doen, wil je overleven.
 
Enkele weken geleden heeft het Bestuur een mail van Henny Gorissen ontvangen hierover.
Henny schreef dat hij met name veel jongere mensen op Vivarium heeft gezien, die buitengewoon veel interesse in deze nieuwe tak van de hobby hebben en stelde de vraag of PaluZee hier niet meer aandacht aan kon of moest schenken. 
 
Tijdens de afgelopen Bestuursvergadering hebben wij dit besproken en zijn ook wij van mening dat het Aquascapen meer aandacht verdient. Met trots kan ik nu dan ook mededelen dat het Willem gelukt is om Ruben Rensink van dierenspeciaalzaak Diebo in Nieuwegein naar Zoetermeer te halen om tekst en uitleg te geven over het Aquascapen. Ruben behoort al jaren tot een select gezelschap (waar ook onze eigen Stefan Pracht toe behoord) dat de meest prachtige scapers- aquaria weet te maken tijdens de diverse edities van Vivarium. Hij zal dit op 25 februari komen doen.
 
Maar zo ver is het nog lang niet...
Eerst gaan wij ons opmaken voor de laatste verenigingsavond van 2019. Op 10 december zal keurmeester Hans Kiers tijdens onze feestavond dan eindelijk bekend maken wie zich een jaar lang kampioen van PaluZee mag gaan noemen en voor wie hij nog de nodige tips heeft om het aquarium nog mooier en/ of gezonder te laten draaien dan tijdens de Huiskeuring het geval was.
 
Traditiegetrouw sluiten wij onze feestavond af met een loterij. Jan is al druk bezig om mooie prijzen hiervoor te regelen.
 
Ik hoop u dan allen te mogen verwelkomen, zodat wij alvast gezamenlijk op feestelijke wijze het jaar 2019 kunnen afsluiten.
Tot dan!
 

De voorzitter

Aquarium vereniging Paluzee

Log in