Agenda 2023

Logo PaluZee lang vis

De vereniging

Wat doet en wie is PaluZee ?

Lidmaatschap

Word ook lid van PaluZee ?

logo paluzee

aantal leden

Opgericht in

Verenigingsjaar

activiteiten

sponsor aqua compleet

23

2023 in Buytenhage

10 jan lezing

24 jan Cursus 1

31 jan cursus 2

7 februari lezing

14 februari cursus 3

7 maart lezing

4 april lezing

9 mei lezing

6juni lezing

29 augustus lezing

12 september alv

10 oktober lezing

7 november lezing

12 december lezing

PaluZee logo
PaluZee Doe avond 2021

Foto: PaluZee

Toelichting agenda 2023

van 1 januari tot 31 december 2023

Ook in 2023 heeft aquariumvereniging PaluZee weer een goed gevulde agenda met interessante presentaties en lezingen, leuke activiteiten en gezellige bijeenkomsten.

De verenigingssavonden worden gehouden in de grote zaal van Buytenhage.  Het adres is Bergmanstrook 45, 2726 RR Zoetermeer. 

De avonden starten om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) en eindigen circa om 22.00 uur.

Alle leden ontvangen voor aanvang van elke activiteit een berichtje via de e-mail met de details.

Ben je geen lid maar heb je zin om eens langs te komen om sfeer te proeven? Je bent van harte welkom!

7

februari 2023

Buytenhage

Laat weten dat je mee wilt doen via M.Reeuwijk@paluzee.nl Lever uiterlijk 20 januari je foto’s in via dit mailadres zodat Marlène de presentatie in elkaar kan zetten. Eerder mag altijd!

Heb je hulp nodig met foto’s maken? Laat dit dan ruim van te voren even weten.  Er zijn een aantal clubgenoten die hebben aangegeven dat ze daar mee willen helpen.

PaluZee logo
Aquarium leden

Foto: Paluzee

 Laat je aquarium zien!

7 februari

Laat je aquarium zien!

Hoe leuk is het om, naast jaarlijks de keuringsaquariums, nu ook de aquariums van andere clubgenoten op het grote doek te zien en van hen te horen hoe ze met de hobby bezig zijn?

Het belooft heel veelzijdig en interessant te worden want Hein,  Gerard en Gerard,  Nico en Nico, Joke en Paul laten hun aquarium zien.   Aan de orde komen:  een weelderige plantengroei, een nieuw opstart, een algenprobleem, een uit de hand gelopen hobby, het nut van TDS meten in het water, een overstap naar eenzelfde maar nieuw aquarium en een groene oase. Met hier en daar een beetje hulp van Marlène zullen mooie en leuke foto’s én filmpjes tijdens de presentatie toegelicht worden door onze clubgenoten en is er ruimte voor vragen en uitwisselen van tips.  Komt dat zien!

Ben je geen lid van de vereniging maar lijkt het je wel leuk om deze avond bij te wonen? Kom dan vrijblijvend sfeerproeven.

 

14

februari 2023

Buytenhage 

PaluZee logo

Foto: Marlène Reeuwijk

Cursus Aquariumhouden 3

14 Februari – Planten en onderhoud

Planten hebben niet alleen een positieve invloed op waterwaardes en vissen welzijn, maar als ze eenmaal lekker groeien zijn zij een lust voor het oog. Daar waar planten goed groeien hebben algen bovendien geen kans.  Hoe zorg je er voor dat je planten zich  vermeerderen en op welke manier kan je planten neerzetten voor een mooie inrichting? Henk Bretveld vertelt deze avond over planten, welke verschillende soorten er zijn, wat zij nodig hebben aan waterwaardes, voeding en wat je aquarium verder nodig heeft aan onderhoud.  Hij zal de daad bij het woord voegen en in de aanwezige showbak voor doen hoe je het onderhoud kan doen .

Aan het eind van de avond heb jij ook geleerd hoe je er voor kan zorgen dat je geen planten meer hoeft te kopen, maar dat ze zo goed gaan groeien dat je ze weg kunt gaan geven.   

7

maart 2023

Buytenhage 

PaluZee logo
Apistogramma Ramirezi male and female

Foto: Marlène Reeuwijk

Dwergcichliden uit Zuid Amerika in het aquarium

7 maart

Hans Kiers krijgt als keurmeester bij de NBAT vaak te horen dat dwergcichliden zoals de apistogramma- , nannacara-  en Laetacara soorten, niet lang leven in het aquarium.  Reden voor hem om zich hier eens helemaal in te verdiepen. 

Deze presentatie gaat over de verschillende soorten dwergchicliden uit Zuid- Amerika en wat zij allemaal nodig hebben in hun leefomgeving en verzorging om langer en gezond te kunnen leven in het aquarium. 

Alles uiteraard voorzien van mooie foto’s van deze bijzondere vissen.

4

april 2023

Buytenhage 

PaluZee logo

Foto’s:  Leo Brand

Hoe maak en onderhoud ik een vijver

4 april door Leo Brand

Leo Brand, bioloog, is van kindsaf aan bezig met natuur, dieren, aquariums en vijvers.

In deze lezing vertelt hij ons wat er allemaal nodig, of niet nodig is, om een leuke vijver te maken en te onderhouden.

Liefhebbers van de natuur, die ook nog eens in het gelukkige bezit zijn van een tuin, groot of klein, willen hierin vaak een waterpartij of vijver. Dat is natuurlijk heel goed te begrijpen want water is leven maar…er is een groot verschil tussen een waterpartij in de tuin of een vijver. En dan is het maar net waar je voor kiest. Maar klein of groter of groot: Hoe maak je nu een vijver in je tuin? En dan ook nog wat voor soort vijver wil je? Is de wens een echte natuurlijke waterpartij waarin je plant en dier de gelegenheid geeft een biologischs evenwicht te vormen en waarin de dieren zich veilig voelen. Of is de keuze gevallen op een vijver met vissen als Koi of liever kleinere soorten als goudvissen en stekelbaarsjes. Deze lezing probeert een overzicht te geven over hoe men zo’n waterpartij of vijver maakt, welke planten er gebruikt kunnen worden en waar die dan moeten komen te staan. Maken we wel of geen gebruik van een pomp, met of zonder filter en kiezen we voor een waterval. Op al deze vragen probeert de spreker een antwoord te geven zonder dat hij zich daarbij maar enigszins verbeeldt de wijsheid in pacht te hebben. Want ook voor het maken van een vijver geldt namelijk dat het boekje ‘zo moet het en dan is het goed’ nog steeds niet is geschreven en waarschijnlijk ook nooit geschreven zal gaan worden. Toch zijn er best wel een aantal regeltjes waaraan men zich zal moeten houden om tot een redelijk succes te komen. Als wij die regeltjes nu een beetje volgen en daarbij vooral onze eigen creatieve inslag niet vergeten dan ben ik er van overtuigd dat deze lezing over hoe je een vijver kunt aanleggen, een bijdrage kan leveren aan het bouwen van een vijver in eigen tuin.

9

mei 2023

Buytenhage 

PaluZee logo
Aquarium leden

Foto: Paluzee

Lezing

9 mei

Wordt nog ingevuld

6

juni 2023

Buytenhage

Laat weten dat je mee wilt doen via M.Reeuwijk@paluzee.nl Lever uiterlijk 25 mei je foto’s in via dit mailadres zodat Marlène de presentatie in elkaar kan zetten. Eerder mag altijd!

Heb je hulp nodig met foto’s maken? Laat dit dan ruim van te voren even weten.  Er zijn een aantal clubgenoten die hebben aangegeven dat ze daar mee willen helpen.

 

 

PaluZee logo
Aquarium leden

Foto: Paluzee

Laat je aquarium zien – 2

6 juni

Laat je aquarium zien!

Op deze avond delen leden van de vereniging van alles over hun hobby beleving op het grote scherm.

Ben je met een nieuwe inrichting bezig? Heb je een algenprobleem? Ben je met een kweekprojectje bezig of draait je aquarium gewoon lekker en wil je daarvan iets delen met je clubgenoten? Doe dan mee met Laat je aquarium zien!

Op deze avond kan jij en een aantal andere clubleden laten zien hoe je momenteel met de hobby bezig bent. Dit doe je door een aantal foto’s of filmpjes van te voren aan te leveren van je aquarium of het projectje of het probleem. Deze foto’s worden dan voor je in een presentatie verwerkt zodat het op het grote scherm te zien zal zijn. Per deelnemer is er ongeveer 10 minuten gereserveerd om te kijken en te praten over de specifieke kwaliteiten van elk aquarium of het probleem dat opgelost moet worden. Er is ruimte om vragen te stellen, vragen te beantwoorden of gewoon iets te vertellen. Marlène Reeuwijk zal deze avond gespreksleider zijn om met elkaar tot een levendige, inspirerende maar vooral gezellige uitwisseling te komen.

Jij mag dus helemaal zelf bepalen wat je wilt laten zien en er kan dus van alles aan bod komen: verschillende soorten en maten aquaria: een nature bak, een discus bak, een biotoop in opbouw, een plantenpakhuis, een gezelschapsaquarium,  groot of klein, een blauwalgexplosie, een giga-lekkage, de bijzondere bloeiwijze van je echinodorus of noem maar op.

31

januari 2023

Buytenhage 

PaluZee logo
foto
Betta

Foto’s: Marlène Reeuwijk

Cursus Aquariumhouden 2 Geweest

31 januari – Aquariumbewoners in harmonie

Op deze tweede avond gaan we kijken naar de samenstelling van een bewonersbestand in het gezelschapsaquarium.  Het is de bedoeling dat in een gezelschapsaquarium vissen, planten en andere bewoners in harmonie met elkaar kunnen leven en gezond tot ontwikkeling van hun natuurlijk gedrag kunnen komen.   Verschillende bewoners die tegenwoordig in de handel te vinden zijn komen aan de orde, van vis tot slak tot garnaal. Welke soorten kunnen bij elkaar, wat hebben zij nodig aan waterwaardes, inrichting van je aquarium of andere omgevingseisen?  Deze avond wordt gegeven door Marlène Reeuwijk die al jaren directe en indirecte ervaring heeft met het gezelschapsaquarium en haar bewoners.  

10

januari 2023

Buytenhage 

PaluZee logo

Foto: Love4Shrimps

Liefde voor Garnalen – Geweest

10 januari 2023

Deze avond gaat over, je raad het al; garnalen!   Paul en Monique van Love4Shrimps houden en kweken al 20 jaar met veel plezier garnalen.  Een hobby die uitgegroeid is tot een bedrijf en een winkel. 

Deze avond vertellen zij met passie over alle wetenswaardigheden met betrekking tot garnalen. Het gaat over verschillende soorten, kweeklijnen, verzorging, het tackelen van problemen etc.  Alles ondersteund door een mooie fotopresentatie.  

Leuke bijkomstigheid: Paul neemt verschillende garnalen soorten mee om in levende lijven te aanschouwen!

24

januari 2023

Buytenhage 

PaluZee logo
Aquarium leden

Foto: Paluzee

Cursus Aquariumhouden 1 

24 januari – Opbouw en balans

Deze eerste avond van de cursus Aquariumhouden gaat over wat er nodig is om een aquarium in balans te krijgen.  De grondbeginselen van het aquariumhouden komen hier aan de orde: Van bodem tot filter, van verlichting tot watersamenstelling tot de invloed van planten en vissen op het geheel.  Henk Bretveld, al millenia ervaren aquariaan, vertelt hoe je op een logische en betaalbare manier een aquarium in balans krijgt en houdt. 

Steun Aquariumvereniging PaluZee als vrijwilliger, donateur of sponsor