Agenda 2023

Logo PaluZee lang vis

De vereniging

Wat doet en wie is PaluZee ?

Lidmaatschap

Word ook lid van PaluZee ?

logo paluzee

aantal leden

Opgericht in

Verenigingsjaar

activiteiten

23

2023 in Buytenhage

10 jan lezing

24 jan Cursus 1

31 jan cursus 2

7 februari lezing

14 februari cursus 3

7 maart lezing

4 april lezing

9 mei lezing

6juni lezing

29 augustus lezing

12 september alv

10 oktober lezing

7 november lezing

12 december ????

PaluZee logo
PaluZee Doe avond 2021

Foto: PaluZee

Toelichting agenda 2023

van 1 januari tot 31 december 2023

Ook in 2023 heeft aquariumvereniging PaluZee weer een goed gevulde agenda met interessante presentaties en lezingen, leuke activiteiten en gezellige bijeenkomsten.

De verenigingssavonden worden gehouden in de grote zaal van Buytenhage.  Het adres is Bergmanstrook 45, 2726 RR Zoetermeer. 

De avonden starten om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) en eindigen circa om 22.00 uur.

Alle leden ontvangen voor aanvang van elke activiteit een berichtje via de e-mail met de details.

Ben je geen lid maar heb je zin om eens langs te komen om sfeer te proeven? Je bent van harte welkom!

10

oktober 2023

Buytenhage 

Aquascaping Stefan Pracht 2017
Aquascape, Aquascaping, Stefan Pracht

Foto’s: Stefan Pracht

Aquascapen volgens Stefan Pracht

10 oktober 2023

Toen Stefan Pracht in 2015 nog maar net in de hobby bezig was viel hij meteen al op met zijn talent voor aquascapen en viel hij al snel in de prijzen.  Sindsdien heeft hij op dit gebied een steeds bredere kijk ontwikkeld en is nationaal en internationaal een bekende in de scaperswereld. 

Stefan neemt ons deze avond mee op zijn avontuur in de aquascaping. Hij blikt terug en kijkt vooruit. Hoe komt hij tot een scape, wat inspireert hem en wat is zijn praktische aanpak om zijn scape ideeen werkelijkheid te laten worden?  Natuurlijk met oogstrelende plaatjes in de presentatie. 

28

oktober  2023

PaluZee logo
goodiebag-paluzee-2020
De PaluZee prijzen en bekers
Aquarium leden

Foto: Paluzee

Keurmeester komt bij deelnemers keuring thuis

28 oktober 2023

Eenmaal per jaar worden de aquaria of vijvers van de leden  zich voor deze z.g. huiskeuring hebben opgegeven gekeurd. De huiskeuring is een soort wedstrijdje volgens regels en wordt verricht door een daartoe uitgenodigde  N.B.A.T.-bondskeurmeester.

Voor dit jaar is de datum waarop de keurmeester bij de deelnemers thuis komt vastgesteld op 28 oktober.  Heb je zin om mee te doen, geef je dan zo snel mogelijk op bij N.Nieland@paluzee.nl  zodat er een tijdschema voor deze dag gemaakt kan worden. 

Beoordeeld wordt de gezondheidstoestand van de vissen, de soortkeuze en aantallen (bijv. Van scholenvisjes), de beplanting en de technische zaken van het aquarium en/of vijver. Dit alles aan de hand van een daartoe vastgesteld keuringsreglement door de N.B.A.T.  Om goed voorbereid te zijn lees je via de volgende link meer over deze richtlijnen op https://www.cbkm.nl/keuringsrichtlijnen.html

De deelnemers ontvangen bij het bereiken van een bepaald aantal punten het bondsdiploma. De drie deelnemers met het hoogste aantal behaalde punten ontvangen van de vereniging een beker, terwijl de overall winnaar in het bezit komt van de wisselbeker. De drie hoogst geplaatste deelnemers doen ook mee aan de Landelijke Keuring. Het behalen van een prijs is echter niet het belangrijkste doel van deze keuring. De opzet van deze keuring is n.l. dat de aquaria en de vijvers worden beoordeeld door een erkende deskundige, die naast de beoordeling ook adviezen geeft voor wat betreft de vissen, de beplanting en de technische zaken.  

7

november 2023

Buytenhage 

PaluZee logo
De PaluZee prijzen en bekers

Foto: Paluzee

Uitslag avond Huiskeuring NBAT

7 november 2023

Ben je ook benieuwd naar wie er dit jaar met de wisselbeker naar huis gaat? NBAT-keurmeester Hans Kiers zal deze avond doormiddel van een prachtige fotopresentatie de uitslag van de huiskeuring bij Paluzee presenteren op het grote scherm. Dat wordt een genot voor het oog!  Iedereen is uitgenodigd om een introducee mee te nemen om deze mooie en interessante avond bij te wonen. 

Op 28 oktober Hans Kiers bij alle  deelnemers thuis geweest. Als keurmeester geeft hij een oordeel over de toestand van het aquarium zoals: passen de vissen en planten bij elkaar, hoe is het gesteld met de waterkwaliteit en het elektrische gedeelte? Kortom, hij bekijkt hoe de hobby wordt bedreven en geeft tips en adviezen. 

Hans heeft de verschillende deelnemers op basis van zijn bevindingen punten toebedeeld. Op deze verenigingsavond van 7 november zal hij de uitslag van de ranking bekend maken.

12

december 2023

Buytenhage 

Kerstkaart 2021

Foto: Paluzee

De laatste avond van het jaar

12 december 2023 – op naar 2024

Deze laatste vereningsavond van 2023 wordt nog ingevuld en zal zeker een hele gezellige avond gaan worden. Noteer het in uw agenda !! 

2023

gehouden lezingen dit jaar

PaluZee logo

Gegegeven lezingen 2023

Onderstaande data en lezingen zijn inmiddels gehouden.

De onderstaande data en lezingen in 2023 zijn inmiddels gehouden, scroll terug naar boven om de aankomende PaluZee verenigingsavonden te bekijken.

12

september 2023

Buytenhage 

PaluZee logo
Aquariumhout zoeken doe je zelf! Presentatie bij Aquariumvereniging Paluzee

Foto: Jan Huijgens

Geweest Algemene Ledenvergadering én Hout zoeken doe je zelf!

Mini presentatie door Jan Huygens “zelf hout zoeken”

12 september 2023 – door PaluZee

Tijdens onze algemene ledenvergadering kunnen we bedenken hoe we komend jaar de activiteiten van onze mooie vereniging in willen vullen.  Na na het afronden van de nodige plichtplegingen zal onze clubgenoot Jan Huygens een korte presentatie geven over het zelf verzamelen en gebruiksklaar maken van hout voor in het aquarium. Al heel zijn aquarium leven lang haalt hij hout uit het bos voor de diverse bakken die hij heeft gehad. Dit heeft hij van zijn vader geleerd en deze kennis wil hij met ons delen. 

Leuk om zelf ook te gaan doen!

Verder is er volop ruimte om bij te kletsen, vragen te stellen en elkaar te helpen onder het genot van een hapje en drankje. 

29

augustus 2023

Buytenhage

Betta
Betta

Foto: Fishfull Thinking van Bemmel

Geweest:De wereld van de Showbetta

29 augustus 2023  door Fishfull Thinking

Reken maar dat er veel moois en kleurenpracht te zien is op deze verenigingsavond over Showbetta’s. Michiel en Alanna van Fishfull Thinking Betta maken naam en vallen continue in de prijzen bij (inter)nationale Betta showwedstrijden. Zij geven deze avond een impressie van het ontstaan van showbettas en het kweken er van.  Zij zullen een aantal showexemplaren meenemen zodat we ze  in levende lijve kunnen aanschouwen!

6

juni 2023

Buytenhage

Laat weten dat je mee wilt doen via M.Reeuwijk@paluzee.nl Lever uiterlijk 30 mei je foto’s in via dit mailadres zodat Marlène de presentatie in elkaar kan zetten. Eerder mag altijd!

Heb je hulp nodig met foto’s maken? Laat dit dan ruim van te voren even weten.  Er zijn een aantal clubgenoten die hebben aangegeven dat ze daar mee willen helpen.

 

 

PaluZee logo
Aquarium leden

Foto: Paluzee

Geweest: Laat je aquarium zien – 2

6 juni

Laat je aquarium zien!

Op deze avond laten  Eric, Ton, Pieter, Andre, Ron, René en Jan door middel van foto’s en filmpjes hun clubgenoten zien hoe ze met de aquariumhobby bezig zijn. Er is een enorme diversiteit en we denken dat velen van ons zich nog niet bewust zijn hoeveel van de clubgenoten op een interessante, inspirerende manieren bezig zijn. Aan de orde komen een compleet uit de hand gelopen hobby, een aquariumschuur, een opstart, gezelschapsaquariums in verschillende maten, discusliefde, plantenpakhuis, keienbak en aquaria die buiten de geijkte kaders gaan. Iedereen zal zeker zijn of haar ogen uitkijken!

9

mei 2023

Buytenhage 

Altum, biotoop aquarium

Foto’s René van den Berg

Orinoco wildvang altum

Geweest:Mijn biotoop aquarium door René van de Berg

9 mei

René van den Berg, een zeer ervaren aquariaan, is al jaren gefascineerd door het biotoopaquarium. In deze presentatie vertelt René over het verzorgen van altums, discusvissen, maanvissen en alles wat daar bij komt kijken.  Aan de orde komen waterwaardes, medebewoners, inrichting, techiek voeding etc.   René spreekt uit persoonlijke ervaring en de presentatie zal voorzien zijn van prachtige foto’s uit zijn aquariums, zowel uit het verleden als het heden.

4

april 2023

Buytenhage 

PaluZee logo

Foto’s:  Leo Brand

Geweest:Hoe maak en onderhoud ik een vijver

4 april door Leo Brand

Leo Brand, bioloog, is van kindsaf aan bezig met natuur, dieren, aquariums en vijvers.

In deze lezing vertelt hij ons wat er allemaal nodig, of niet nodig is, om een leuke vijver te maken en te onderhouden.

Liefhebbers van de natuur, die ook nog eens in het gelukkige bezit zijn van een tuin, groot of klein, willen hierin vaak een waterpartij of vijver. Dat is natuurlijk heel goed te begrijpen want water is leven maar…er is een groot verschil tussen een waterpartij in de tuin of een vijver. En dan is het maar net waar je voor kiest. Maar klein of groter of groot: Hoe maak je nu een vijver in je tuin? En dan ook nog wat voor soort vijver wil je? Is de wens een echte natuurlijke waterpartij waarin je plant en dier de gelegenheid geeft een biologischs evenwicht te vormen en waarin de dieren zich veilig voelen. Of is de keuze gevallen op een vijver met vissen als Koi of liever kleinere soorten als goudvissen en stekelbaarsjes. Deze lezing probeert een overzicht te geven over hoe men zo’n waterpartij of vijver maakt, welke planten er gebruikt kunnen worden en waar die dan moeten komen te staan. Maken we wel of geen gebruik van een pomp, met of zonder filter en kiezen we voor een waterval. Op al deze vragen probeert de spreker een antwoord te geven zonder dat hij zich daarbij maar enigszins verbeeldt de wijsheid in pacht te hebben. Want ook voor het maken van een vijver geldt namelijk dat het boekje ‘zo moet het en dan is het goed’ nog steeds niet is geschreven en waarschijnlijk ook nooit geschreven zal gaan worden. Toch zijn er best wel een aantal regeltjes waaraan men zich zal moeten houden om tot een redelijk succes te komen. Als wij die regeltjes nu een beetje volgen en daarbij vooral onze eigen creatieve inslag niet vergeten dan ben ik er van overtuigd dat deze lezing over hoe je een vijver kunt aanleggen, een bijdrage kan leveren aan het bouwen van een vijver in eigen tuin.

25

Maart 2023

BUURTHUIS DE YP IN rIJSWIJK 

Bekers
Jacques-de-Jong-Huiskeuring-Paluzee-
Rene-Nieland-Huiskeuring-Paluzee

Foto: Paluzee

Geweest :Uitslagavond districtskeuring

25 maart 2023

Op deze avond wordt de uitslag van de districtskeuring NBAT bekend.  Op het grote doek is de presentatie van 12 deelnemers in de categorieen gezelsschapaquarium en biotoop/speciaal aquarium te zien. Deze deelnemers aan het district zijn als beste uit de ranking bij de huiskeuringen naar boven gekomen dus er valt veel prachtigs en inspirerends te bekijken.  Van Paluzee doen Jacques de Jong (gezelschaps) en René Nieland (Biotoop) mee en natuurlijk willen we als clubgenoten zien hoe zij het er van af gaan brengen.  Hopelijk ben jij ook van plan om te komen.  Wil je dit dan zo spoedig mogelijk laten weten door een mailtje te sturen naar m.reeuwijk@paluzee.nl en met hoeveel mensen je wil komen?  Dan kan de organisatie daar de grootte van de te huren zaal op afstemmen.

De avond wordt georganiseerd door AV de Rijswijkse en vindt plaats in Buurthuis de Yp, Overwal 130 in Rijswijk.  Tot dan!

19:30 Inloop met koffie
20:00 Opening
20:05 Een korte presentatie van A.V. de Rijswijkse
20:20 Start presentatie gekeurde vivaria
21:00 Pauze
21:20 Vervolg presentatie
22:00 Uitslag en prijsuitreiking
23:00 Afronding en napraten

Keurmeester/Presentatie· Hans Kiers
Fotografie: Jos Koster Danio Rerio Delft
Organisatie: Piet Muller S.V. Het Paludarium

Locatie: Buurthuis De Yp, Oeverwallaan 130,

2498 BK Den Haag

7

maart 2023

Buytenhage 

PaluZee logo
Apistogramma Ramirezi male and female

Foto: Marlène Reeuwijk

GEWEEST: Dwergcichliden uit Zuid Amerika in het aquarium

 

7 maart  door Hans Kiers (NBAT)

Hans Kiers krijgt als keurmeester bij de NBAT vaak te horen dat dwergcichliden zoals de apistogramma- , nannacara-  en Laetacara soorten, niet lang leven in het aquarium.  Reden voor hem om zich hier eens helemaal in te verdiepen. 

Deze presentatie gaat over de verschillende soorten dwergchicliden uit Zuid- Amerika en wat zij allemaal nodig hebben in hun leefomgeving en verzorging om langer en gezond te kunnen leven in het aquarium. 

Alles uiteraard voorzien van mooie foto’s van deze bijzondere vissen.

14

februari 2023

Buytenhage 

PaluZee logo

Foto: Marlène Reeuwijk

Cursus Aquariumhouden 3  Geweest

14 Februari – Planten en onderhoud

Planten hebben niet alleen een positieve invloed op waterwaardes en vissen welzijn, maar als ze eenmaal lekker groeien zijn zij een lust voor het oog. Daar waar planten goed groeien hebben algen bovendien geen kans.  Hoe zorg je er voor dat je planten zich  vermeerderen en op welke manier kan je planten neerzetten voor een mooie inrichting? Henk Bretveld vertelt deze avond over planten, welke verschillende soorten er zijn, wat zij nodig hebben aan waterwaardes, voeding en wat je aquarium verder nodig heeft aan onderhoud.  Hij zal de daad bij het woord voegen en in de aanwezige showbak voor doen hoe je het onderhoud kan doen .

Aan het eind van de avond heb jij ook geleerd hoe je er voor kan zorgen dat je geen planten meer hoeft te kopen, maar dat ze zo goed gaan groeien dat je ze weg kunt gaan geven.   

7

februari 2023

Buytenhage

Laat weten dat je mee wilt doen via M.Reeuwijk@paluzee.nl Lever uiterlijk 20 januari je foto’s in via dit mailadres zodat Marlène de presentatie in elkaar kan zetten. Eerder mag altijd!

Heb je hulp nodig met foto’s maken? Laat dit dan ruim van te voren even weten.  Er zijn een aantal clubgenoten die hebben aangegeven dat ze daar mee willen helpen.

PaluZee logo
Aquarium leden

Foto: Paluzee

 Laat je aquarium zien!
Geweest

7 februari

Laat je aquarium zien!

Hoe leuk is het om, naast jaarlijks de keuringsaquariums, nu ook de aquariums van andere clubgenoten op het grote doek te zien en van hen te horen hoe ze met de hobby bezig zijn?

Het belooft heel veelzijdig en interessant te worden want Hein,  Gerard en Gerard,  Nico en Nico, Joke en Paul laten hun aquarium zien.   Aan de orde komen:  een weelderige plantengroei, een nieuw opstart, een algenprobleem, een uit de hand gelopen hobby, het nut van TDS meten in het water, een overstap naar eenzelfde maar nieuw aquarium en een groene oase. Met hier en daar een beetje hulp van Marlène zullen mooie en leuke foto’s én filmpjes tijdens de presentatie toegelicht worden door onze clubgenoten en is er ruimte voor vragen en uitwisselen van tips.  Komt dat zien!

Ben je geen lid van de vereniging maar lijkt het je wel leuk om deze avond bij te wonen? Kom dan vrijblijvend sfeerproeven.

 

31

januari 2023

Buytenhage 

PaluZee logo
foto
Betta

Foto’s: Marlène Reeuwijk

Cursus Aquariumhouden 2
Geweest

31 januari – Aquariumbewoners in harmonie

Op deze tweede avond gaan we kijken naar de samenstelling van een bewonersbestand in het gezelschapsaquarium.  Het is de bedoeling dat in een gezelschapsaquarium vissen, planten en andere bewoners in harmonie met elkaar kunnen leven en gezond tot ontwikkeling van hun natuurlijk gedrag kunnen komen.   Verschillende bewoners die tegenwoordig in de handel te vinden zijn komen aan de orde, van vis tot slak tot garnaal. Welke soorten kunnen bij elkaar, wat hebben zij nodig aan waterwaardes, inrichting van je aquarium of andere omgevingseisen?  Deze avond wordt gegeven door Marlène Reeuwijk die al jaren directe en indirecte ervaring heeft met het gezelschapsaquarium en haar bewoners.  

24

januari 2023

Buytenhage 

PaluZee logo
Aquarium leden

Foto: Paluzee

Cursus Aquariumhouden 1
Geweest

24 januari – Opbouw en balans

Deze eerste avond van de cursus Aquariumhouden gaat over wat er nodig is om een aquarium in balans te krijgen.  De grondbeginselen van het aquariumhouden komen hier aan de orde: Van bodem tot filter, van verlichting tot watersamenstelling tot de invloed van planten en vissen op het geheel.  Henk Bretveld, al millenia ervaren aquariaan, vertelt hoe je op een logische en betaalbare manier een aquarium in balans krijgt en houdt. 

10

januari 2023

Buytenhage 

PaluZee logo

Foto: Love4Shrimps

Liefde voor Garnalen
Geweest

10 januari 2023

Deze avond gaat over, je raad het al; garnalen!   Paul en Monique van Love4Shrimps houden en kweken al 20 jaar met veel plezier garnalen.  Een hobby die uitgegroeid is tot een bedrijf en een winkel. 

Deze avond vertellen zij met passie over alle wetenswaardigheden met betrekking tot garnalen. Het gaat over verschillende soorten, kweeklijnen, verzorging, het tackelen van problemen etc.  Alles ondersteund door een mooie fotopresentatie.  

Leuke bijkomstigheid: Paul neemt verschillende garnalen soorten mee om in levende lijven te aanschouwen!

Steun Aquariumvereniging PaluZee als vrijwilliger, donateur of sponsor