Agenda 2024

Logo PaluZee lang vis

De vereniging

Wat doet en wie is PaluZee ?

Lidmaatschap

Word ook lid van PaluZee ?

logo paluzee

aantal leden

Opgericht in

Verenigingsjaar

activiteiten

logo Duodor

24

2024 in Buytenhage

23 jan lezing

30 jan cursus 1

6 feb lezing

13 feb cursus 2

20 fEB CURSUS 3

5 maart lezing

2 april lezing

7 mei lezing

4 juni lezing

3 sept ALV

1 okt lezing

5 nov lezing

3 dec lezing

 

PaluZee logo
PaluZee Doe avond 2021

Foto: PaluZee

Toelichting agenda 2024

van 1 januari tot 31 december 2024

In 2023 had aquariumvereniging PaluZee weer een goed gevulde agenda met interessante presentaties en lezingen, leuke activiteiten en gezellige bijeenkomsten. Ook in 2024 hebben we weer interessante en leuke lezingen en activiteiten.

De verenigingssavonden worden gehouden in de grote zaal van Buytenhage.  Het adres is Bergmanstrook 45, 2726 RR Zoetermeer. 

De avonden starten om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) en eindigen circa om 22.00 uur.

Alle leden ontvangen voor aanvang van elke activiteit een berichtje via de e-mail met de details.

Ben je geen lid maar heb je zin om eens langs te komen om sfeer te proeven? Je bent van harte welkom!

3

september 2024

Buytenhage 

PaluZee logo

Foto: Paluzee

ALV en Aquariums om te zien.

datum

Op deze avond beginnen we met een gedeelte Algemene Ledenvergadering gevolgd door een presentatie van Ferry Winters uit de hand gelopen hobby met oa een schuur vol aquariums,  en een presentatie van het herstelproces van de algenexplosie die Ton van Onzen ons liet zien tijdens de laatste  “Laat je aquarium zien”.

1

oktober 2024

Buytenhage

PaluZee logo

Foto: Paluzee

Titel lezing

datum

Tekst lezing

5

november 2024

Buytenhage 

PaluZee logo

Foto: Paluzee

Uitslagavond Huiskeuring NBAT

datum

Ben je ook benieuwd naar wie er dit jaar met de wisselbeker naar huis gaat? NBAT-keurmeester Jos Koster zal deze avond doormiddel van een prachtige fotopresentatie de uitslag van de huiskeuring bij Paluzee presenteren op het grote scherm. Dat wordt een genot voor het oog!  Iedereen is uitgenodigd om een introducee mee te nemen om deze mooie en interessante avond bij te wonen.

Eerder is Jos Koster bij alle  deelnemers thuis geweest. Als keurmeester geeft hij een oordeel over de toestand van het aquarium zoals: passen de vissen en planten bij elkaar, hoe is het gesteld met de waterkwaliteit en het elektrische gedeelte? Kortom, hij bekijkt hoe de hobby wordt bedreven en geeft tips en adviezen. 

Jos heeft de verschillende deelnemers op basis van zijn bevindingen punten toebedeeld. Op deze verenigingsavond van 7 november zal hij de uitslag van de ranking bekend maken.

3

december 2024

Buytenhage 

PaluZee logo

Foto: Paluzee

Titel lezing

datum

Tekst lezing

2023

gehouden lezingen dit jaar

PaluZee logo

Archief lezingen 

Onderstaande data en lezingen zijn inmiddels gehouden.

De onderstaande data en lezingen in 2023 zijn inmiddels gehouden, scroll terug naar boven om de aankomende PaluZee verenigingsavonden te bekijken.

4

juni 2024

Buytenhage 

PaluZee logo

Foto: Paluzee

Laat je aquarium zien!

4 juni

Op deze verenigingsavond met als titel ‘Laat je Aquarium zien”  delen leden van Paluzee hun beleving van de hobby op het grote scherm. Don, Toon, Ruud, Gerard, Ton en John laten hun aquarium zien.

Er is een opstart, een algenprobleem, een gestrand kweekprojectje met mooi resultaat,  aquaria die gewoon lekker draaien en op eigen wijze gehouden worden. De foto’s of filmpjes van de deelnemers worden in een presentatie verwerkt zodat het op het grote scherm te zien zal zijn. Per deelnemer is er ongeveer 10 minuten gereserveerd om te kijken en te praten over de specifieke kwaliteiten van elk aquarium of het probleem dat opgelost moet worden. Er is ruimte om vragen te stellen, vragen te beantwoorden of gewoon iets te vertellen. Marlène Reeuwijk zal deze avond gespreksleider zijn om met elkaar tot een levendige, inspirerende maar vooral gezellige uitwisseling te komen.

 

7

mei 2024

Buytenhage 

PaluZee logo

Foto: Paluzee

Het wonderbaarlijke seksleven van vissen

Door Pim Wilhelm

Deze lezing gaat over wat er in ons aquarium leeft, groeit en altijd weer boeit: het wonderbaarlijke seksleven van vissen.  Om aan’The next generation’ te komen moet speciale voorwaarden geschapen worden en verschillende problemen getackeld. Voorbeelden uit talrijke visfamilies komen voorbij en de achterliggende reproductiestrategieën worden uitgelegd. 

Pim Wilhelm heeft een schat aan ervaring in de aquariumwereld waarvan hij iets met ons gaat delen. Hij is bioloog, voorzitter van onze zustervereniging Danio Rerio in Delft en is jarenlang Bondskeurmeester geweest. 

Tekst lezing

2

april 2024

Buytenhage 

PaluZee logo

Foto: Paluzee

De regels van NBAT keuring uitgelegd

2 april door hans kiers

Meedoen aan huiskeuring van je aquarium is mee doen aan een wedstrijdje met speciale regels: NBAT regels.

Hans Kiers, keurmeester bij de NBAT, legt ons hier vanavond alles over uit:  Welke categorien zijn er om in mee te doen, en aan welk voorwaarden moet er in een categorie worden voldaan?  Waar let een keurmeester daarnaat verder nog op behalve op goed gepoetste ramen en veilige omstandigheden? Waar zijn er pluspunten te halen en wat levert je minpunten op?

Naast  een duidelijke uitleg laat Hans veel voorbeeld foto’s zien van do’s en don’ts uit zijn jarenlange ervaring als keurmeester. Er zijn prachtige voorbeelden te aanschouwen. Een leuke avond, niet alleen voor de leden die later dit jaar zelf mee gaan doen met de keuring maar ook voor de leden die naar de prachtige uitslagavonden gaan kijken en vervolgens zelf ook een inschatting kunnen gaan maken m.b.t.  de ranking. 

 

 

23

maart 2024

Wateringen 

PaluZee logo

Uitslagavond districtskeuring in Wateringen

23 maart

Op 23 maart is de uitslagavond van de Vivariumkeuring NBAT District Zuid-Holland Noord! Komen jullie ook kijken hoe onze clubgenoten Henk Bretveld, Nico Knol en Bart van der Hulst het er vanaf gebracht hebben? We zijn heel trots dat zij met hun mooie aquariums voor Paluzee zijn uitgekomen op deze districtskeuring en er is sowieso nog veel meer moois van andere deelnemers te zien. 
AV de Rijswijkse heeft de organisatie op zich genomen, (dank!) en de datum, tijd en locatie zijn als volgt:

Zaterdag 23 maart, 20:00h -23:00h

OMNI Sportvereniging VELO
Noordweg 26
2291 EE WATERINGEN

5

maart 2024

Buytenhage 

PaluZee logo

Foto: Wim Heemskerk

Regenbogen in het gezelschapsaquarium

GEWEEST

Deze presentatie geeft een beeld van de verschillende soorten Regenboogvissen die eenvoudig in een gezelschap aquarium succesvol kunnen worden gehouden.
De presentatie bevat foto’s van bekende en relatief nieuwe soorten van de familie der Melanotaeniidae en Pseudomugilidae, ook komt aan de orde hoe we deze dieren het beste kunnen verzorgen in een gezelschap aquarium.
Wim Heemskerk heeft in het verleden hoge ogen gegooid met de landelijke keuringen en is zich op een gegeven moment gaan toeleggen op het houden van regenboogvissen en dan met name de kleinere soorten.

Wim Heemskerk heeft in het verleden hoge ogen gegooid met de landelijke keuringen en is zich op een gegeven moment gaan toeleggen op het houden van regenboogvissen en dan met name de kleinere soorten. 

Op deze avond bespreekt Wim de mogelijkheden  van het houden van Regenboogvissen in het gezelschapsaquarium.  Tijdens de presentatie zijn natuurlijk inspirerende foto’s te zien.

20

februari 2024

Buytenhage 

PaluZee logo
Aquarium Buytenhage

Foto: Paluzee

Cursus Aquariumhouden 3

Aquariumplanten en Onderhoud  

GEWEEST

Planten hebben niet alleen een positieve invloed op waterwaardes en vissen welzijn, maar als ze eenmaal lekker groeien zijn zij een lust voor het oog. Daar waar planten goed groeien hebben algen bovendien geen kans. Hoe zorg je dat planten zich vermeerderen en op welke manier kan je planten neerzetten voor een mooie inrichting?

De cursus aquariumhouden bestaat uit 3 avonden. Je kunt er voor kiezen de hele cursus te volgen maar het is ook mogelijk om 1 of 2 van de avonden naar jouw interesse te volgen. 

Geen lid van de vereniging maar toch meedoen?  Dat kan! Kijk hier voor aanmelden.

13

februari 2024

Buytenhage 

Betta
Apistogramma Ramirezi male and female

Foto’s: M.Reeuwijk

Cursus Aquariumhouden 2  Bewoners in Harmonie

13 februari

Op deze tweede avond van de cursus gaan we kijken naar de samenstelling van een bewonersbestand in het gezelschapsaquarium.  Het is de bedoeling dat in een gezelschapsaquarium vissen, planten en andere bewoners in harmonie met elkaar kunnen leven en gezond tot ontwikkeling van hun natuurlijk gedrag kunnen komen.   Verschillende bewoners die tegenwoordig in de handel te vinden zijn komen aan de orde, van vis tot slak tot garnaal.

Deze cursusavond is apart te volgen los van de andere cursus avonden. Dus ook als je de eerste avond gemist hebt; geen probleem, sluit gerust aan! 

Geen lid van de vereniging maar toch meedoen?  Dat kan! Kijk hier voor aanmelden.

6

februari 2024

Buytenhage 

PaluZee logo
PaluZee
PaluZee
PaluZee

Foto: Paluzee

Laat je aquarium zien!

6 februari

Op deze verenigingsavond met als titel ‘Laat je Aquarium zien”  delen leden van Paluzee hun beleving van de hobyy op het grote scherm.  Dennis, Joran, Willem, Bart, Sander meneer van Doesum en Stefan laten deze avond hun aquarium zien.

Er is weer van alles te aanschouwen, een bak in opbouw, een Hollandse plantendroom, een biotoop bak met maanvissen, nieuwe scape ideeën, algenproblemen en een gezonde gezelschap bak.

Per deelnemer is er ongeveer 10 minuten gereserveerd om te kijken en te praten over de specifieke kwaliteiten van elk aquarium of het probleem dat opgelost moet worden. Er is ruimte om vragen te stellen, vragen te beantwoorden of gewoon iets te vertellen. Marlène Reeuwijk zal deze avond gespreksleider zijn om met elkaar tot een levendige, inspirerende maar vooral gezellige uitwisseling te komen.

Geen lid van de vereniging? Kom gerust een keer langs om sfeer te proeven!

30

januari 2024

Buytenhage 

PaluZee logo
Cover_Het_Aquarium_December_222

Foto: Paluzee

Cursus Aquariumhouden 1 Opbouw en Balans

GEWEEST

Deze eerste avond van de cursus Aquariumhouden gaat over wat er nodig is om een aquarium in balans te krijgen.  De grondbeginselen van het aquariumhouden komen hier aan de orde: Van bodem tot filter, van verlichting tot watersamenstelling tot de invloed van planten en vissen op het geheel.

De cursus aquariumhouden bestaat uit 3 avonden. Je kunt er voor kiezen de hele cursus te volgen maar het is ook mogelijk om 1 of 2 van de avonden naar jouw interesse te volgen. 

Geen lid van de vereniging maar toch meedoen?  Dat kan! Kijk hier voor aanmelden. 

 

24

jan 2024

Buytenhage 

PaluZee logo

Foto’s : Bart Laurens

Bart Laurens

Aquariumhouden volgens Bart Laurens

GEWEEST

Dat Bart Laurens jaar na jaar in staat is om een prachtige aquariuminrichting neer te zetten met blakende planten en vissen, is inmiddels voor niemand meer een verrassing. Maar hoe krijgt hij dat toch steeds voor elkaar?

Tijdens deze presentatie geeft Bart ons een kijkje in zijn manier van aquariumhouden. Hij vertelt over de keuzes die hij maakt bij het creëren van een inrichting, gebruik van techniek, licht en voedingstoffen.  Ook vertelt hij ons hoe hij onderhoud verricht en de weelderige plantenbossen in zijn aquarium binnen de perken houdt.  Alles natuurlijk ondersteund door prachtige foto’s ter illustratie.  Kortom, echt een avond om geïnspireerd te raken!

De zaal van Buytenhage, waar wij altijd onze verenigingsavonden houden,  wordt in de eerste drie weken van januari, compleet gerenoveerd en kunnen wij er niet terecht.  Daarom is deze 23 januari de eerste bijeenkomst van het jaar.  Daarna zullen we weer zoveel mogelijk de 1e week van iedere maand verenigingsavond houden.

12

december 2023

Buytenhage 

Kerstkaart 2021
Apistogramma Ramirezi male and female

Fotos: Marlène

Aquariumfotografie met je mobiel

12 december 2023 – door Jos Koster

Hoe leuk is het om de passie voor je hobby te kunnen delen door middel van duidelijke en mooie foto’s van je aquarium? Bijvoorbeeld voor onze clubavonden “Laat je Aquarium zien” maar ook om trots te kunnen delen op sociale media, of tijdens een interessant gesprek over je aquarium.  Tegenwoordig is het heel gewoon om met je mobiel te fotograferen en soms lukt dat nog beter dan met een spiegelreflexcamera  maar dan moet je wel weten hoe je dit het best kan doen. Jos Koster laat ons in vogelvlucht de belangrijkste do’s en don’ts weten en zien.  Dus neem je mobiel mee zodat je gelijk kunt kijken hoe dit voor jou kan werken!

7

november 2023

Buytenhage 

PaluZee logo
De PaluZee prijzen en bekers

Foto: Paluzee

Uitslag avond Huiskeuring NBAT

7 november 2023

Ben je ook benieuwd naar wie er dit jaar met de wisselbeker naar huis gaat? NBAT-keurmeester Hans Kiers zal deze avond doormiddel van een prachtige fotopresentatie de uitslag van de huiskeuring bij Paluzee presenteren op het grote scherm. Dat wordt een genot voor het oog!  Iedereen is uitgenodigd om een introducee mee te nemen om deze mooie en interessante avond bij te wonen.

Op 28 oktober Hans Kiers bij alle  deelnemers thuis geweest. Als keurmeester geeft hij een oordeel over de toestand van het aquarium zoals: passen de vissen en planten bij elkaar, hoe is het gesteld met de waterkwaliteit en het elektrische gedeelte? Kortom, hij bekijkt hoe de hobby wordt bedreven en geeft tips en adviezen. 

Hans heeft de verschillende deelnemers op basis van zijn bevindingen punten toebedeeld. Op deze verenigingsavond van 7 november zal hij de uitslag van de ranking bekend maken.

28

oktober  2023

PaluZee logo
goodiebag-paluzee-2020
De PaluZee prijzen en bekers
Aquarium leden

Foto: Paluzee

Keurmeester komt bij deelnemers keuring thuis

28 oktober 2023

Eenmaal per jaar worden de aquaria of vijvers van de leden  zich voor deze z.g. huiskeuring hebben opgegeven gekeurd. De huiskeuring is een soort wedstrijdje volgens regels en wordt verricht door een daartoe uitgenodigde  N.B.A.T.-bondskeurmeester.

Voor dit jaar is de datum waarop de keurmeester bij de deelnemers thuis komt vastgesteld op 28 oktober.  Heb je zin om mee te doen, geef je dan zo snel mogelijk op bij R.Nieland@paluzee.nl  zodat er een tijdschema voor deze dag gemaakt kan worden. 

Beoordeeld wordt de gezondheidstoestand van de vissen, de soortkeuze en aantallen (bijv. Van scholenvisjes), de beplanting en de technische zaken van het aquarium en/of vijver. Dit alles aan de hand van een daartoe vastgesteld keuringsreglement door de N.B.A.T.  Om goed voorbereid te zijn lees je via de volgende link meer over deze richtlijnen op https://www.cbkm.nl/keuringsrichtlijnen.html

De deelnemers ontvangen bij het bereiken van een bepaald aantal punten het bondsdiploma. De drie deelnemers met het hoogste aantal behaalde punten ontvangen van de vereniging een beker, terwijl de overall winnaar in het bezit komt van de wisselbeker. De drie hoogst geplaatste deelnemers doen ook mee aan de Landelijke Keuring. Het behalen van een prijs is echter niet het belangrijkste doel van deze keuring. De opzet van deze keuring is n.l. dat de aquaria en de vijvers worden beoordeeld door een erkende deskundige, die naast de beoordeling ook adviezen geeft voor wat betreft de vissen, de beplanting en de technische zaken.  

10

oktober 2023

Buytenhage 

Aquascaping Stefan Pracht 2017
Aquascape, Aquascaping, Stefan Pracht

Foto’s: Stefan Pracht

Aquascapen volgens Stefan Pracht

10 oktober 2023

Toen Stefan Pracht in 2015 nog maar net in de hobby bezig was viel hij meteen al op met zijn talent voor aquascapen en viel hij al snel in de prijzen.  Sindsdien heeft hij op dit gebied een steeds bredere kijk ontwikkeld en is nationaal en internationaal een bekende in de scaperswereld. 

Stefan neemt ons deze avond mee op zijn avontuur in de aquascaping. Hij blikt terug en kijkt vooruit. Hoe komt hij tot een scape, wat inspireert hem en wat is zijn praktische aanpak om zijn scape ideeen werkelijkheid te laten worden?  Natuurlijk met oogstrelende plaatjes in de presentatie. 

12

september 2023

Buytenhage 

PaluZee logo
Aquariumhout zoeken doe je zelf! Presentatie bij Aquariumvereniging Paluzee

Foto: Jan Huijgens

Geweest Algemene Ledenvergadering én Hout zoeken doe je zelf!

Mini presentatie door Jan Huygens “zelf hout zoeken”

12 september 2023 – door PaluZee

Tijdens onze algemene ledenvergadering kunnen we bedenken hoe we komend jaar de activiteiten van onze mooie vereniging in willen vullen.  Na na het afronden van de nodige plichtplegingen zal onze clubgenoot Jan Huygens een korte presentatie geven over het zelf verzamelen en gebruiksklaar maken van hout voor in het aquarium. Al heel zijn aquarium leven lang haalt hij hout uit het bos voor de diverse bakken die hij heeft gehad. Dit heeft hij van zijn vader geleerd en deze kennis wil hij met ons delen. 

Leuk om zelf ook te gaan doen!

Verder is er volop ruimte om bij te kletsen, vragen te stellen en elkaar te helpen onder het genot van een hapje en drankje. 

29

augustus 2023

Buytenhage

Betta
Betta

Foto: Fishfull Thinking van Bemmel

Geweest:De wereld van de Showbetta

29 augustus 2023  door Fishfull Thinking

Reken maar dat er veel moois en kleurenpracht te zien is op deze verenigingsavond over Showbetta’s. Michiel en Alanna van Fishfull Thinking Betta maken naam en vallen continue in de prijzen bij (inter)nationale Betta showwedstrijden. Zij geven deze avond een impressie van het ontstaan van showbettas en het kweken er van.  Zij zullen een aantal showexemplaren meenemen zodat we ze  in levende lijve kunnen aanschouwen!

6

juni 2023

Buytenhage

Laat weten dat je mee wilt doen via M.Reeuwijk@paluzee.nl Lever uiterlijk 30 mei je foto’s in via dit mailadres zodat Marlène de presentatie in elkaar kan zetten. Eerder mag altijd!

Heb je hulp nodig met foto’s maken? Laat dit dan ruim van te voren even weten.  Er zijn een aantal clubgenoten die hebben aangegeven dat ze daar mee willen helpen.

 

 

PaluZee logo
Aquarium leden

Foto: Paluzee

Geweest: Laat je aquarium zien – 2

6 juni

Laat je aquarium zien!

Op deze avond laten  Eric, Ton, Pieter, Andre, Ron, René en Jan door middel van foto’s en filmpjes hun clubgenoten zien hoe ze met de aquariumhobby bezig zijn. Er is een enorme diversiteit en we denken dat velen van ons zich nog niet bewust zijn hoeveel van de clubgenoten op een interessante, inspirerende manieren bezig zijn. Aan de orde komen een compleet uit de hand gelopen hobby, een aquariumschuur, een opstart, gezelschapsaquariums in verschillende maten, discusliefde, plantenpakhuis, keienbak en aquaria die buiten de geijkte kaders gaan. Iedereen zal zeker zijn of haar ogen uitkijken!

9

mei 2023

Buytenhage 

Altum, biotoop aquarium

Foto’s René van den Berg

Orinoco wildvang altum

Geweest:Mijn biotoop aquarium door René van de Berg

9 mei

René van den Berg, een zeer ervaren aquariaan, is al jaren gefascineerd door het biotoopaquarium. In deze presentatie vertelt René over het verzorgen van altums, discusvissen, maanvissen en alles wat daar bij komt kijken.  Aan de orde komen waterwaardes, medebewoners, inrichting, techiek voeding etc.   René spreekt uit persoonlijke ervaring en de presentatie zal voorzien zijn van prachtige foto’s uit zijn aquariums, zowel uit het verleden als het heden.

4

april 2023

Buytenhage 

PaluZee logo

Foto’s:  Leo Brand

Geweest:Hoe maak en onderhoud ik een vijver

4 april door Leo Brand

Leo Brand, bioloog, is van kindsaf aan bezig met natuur, dieren, aquariums en vijvers.

In deze lezing vertelt hij ons wat er allemaal nodig, of niet nodig is, om een leuke vijver te maken en te onderhouden.

Liefhebbers van de natuur, die ook nog eens in het gelukkige bezit zijn van een tuin, groot of klein, willen hierin vaak een waterpartij of vijver. Dat is natuurlijk heel goed te begrijpen want water is leven maar…er is een groot verschil tussen een waterpartij in de tuin of een vijver. En dan is het maar net waar je voor kiest. Maar klein of groter of groot: Hoe maak je nu een vijver in je tuin? En dan ook nog wat voor soort vijver wil je? Is de wens een echte natuurlijke waterpartij waarin je plant en dier de gelegenheid geeft een biologischs evenwicht te vormen en waarin de dieren zich veilig voelen. Of is de keuze gevallen op een vijver met vissen als Koi of liever kleinere soorten als goudvissen en stekelbaarsjes. Deze lezing probeert een overzicht te geven over hoe men zo’n waterpartij of vijver maakt, welke planten er gebruikt kunnen worden en waar die dan moeten komen te staan. Maken we wel of geen gebruik van een pomp, met of zonder filter en kiezen we voor een waterval. Op al deze vragen probeert de spreker een antwoord te geven zonder dat hij zich daarbij maar enigszins verbeeldt de wijsheid in pacht te hebben. Want ook voor het maken van een vijver geldt namelijk dat het boekje ‘zo moet het en dan is het goed’ nog steeds niet is geschreven en waarschijnlijk ook nooit geschreven zal gaan worden. Toch zijn er best wel een aantal regeltjes waaraan men zich zal moeten houden om tot een redelijk succes te komen. Als wij die regeltjes nu een beetje volgen en daarbij vooral onze eigen creatieve inslag niet vergeten dan ben ik er van overtuigd dat deze lezing over hoe je een vijver kunt aanleggen, een bijdrage kan leveren aan het bouwen van een vijver in eigen tuin.

25

Maart 2023

BUURTHUIS DE YP IN rIJSWIJK 

Bekers
Jacques-de-Jong-Huiskeuring-Paluzee-
Rene-Nieland-Huiskeuring-Paluzee

Foto: Paluzee

Geweest :Uitslagavond districtskeuring

25 maart 2023

Op deze avond wordt de uitslag van de districtskeuring NBAT bekend.  Op het grote doek is de presentatie van 12 deelnemers in de categorieen gezelsschapaquarium en biotoop/speciaal aquarium te zien. Deze deelnemers aan het district zijn als beste uit de ranking bij de huiskeuringen naar boven gekomen dus er valt veel prachtigs en inspirerends te bekijken.  Van Paluzee doen Jacques de Jong (gezelschaps) en René Nieland (Biotoop) mee en natuurlijk willen we als clubgenoten zien hoe zij het er van af gaan brengen.  Hopelijk ben jij ook van plan om te komen.  Wil je dit dan zo spoedig mogelijk laten weten door een mailtje te sturen naar m.reeuwijk@paluzee.nl en met hoeveel mensen je wil komen?  Dan kan de organisatie daar de grootte van de te huren zaal op afstemmen.

De avond wordt georganiseerd door AV de Rijswijkse en vindt plaats in Buurthuis de Yp, Overwal 130 in Rijswijk.  Tot dan!

19:30 Inloop met koffie
20:00 Opening
20:05 Een korte presentatie van A.V. de Rijswijkse
20:20 Start presentatie gekeurde vivaria
21:00 Pauze
21:20 Vervolg presentatie
22:00 Uitslag en prijsuitreiking
23:00 Afronding en napraten

Keurmeester/Presentatie· Hans Kiers
Fotografie: Jos Koster Danio Rerio Delft
Organisatie: Piet Muller S.V. Het Paludarium

Locatie: Buurthuis De Yp, Oeverwallaan 130,

2498 BK Den Haag

7

maart 2023

Buytenhage 

PaluZee logo
Apistogramma Ramirezi male and female

Foto: Marlène Reeuwijk

GEWEEST: Dwergcichliden uit Zuid Amerika in het aquarium

 

7 maart  door Hans Kiers (NBAT)

Hans Kiers krijgt als keurmeester bij de NBAT vaak te horen dat dwergcichliden zoals de apistogramma- , nannacara-  en Laetacara soorten, niet lang leven in het aquarium.  Reden voor hem om zich hier eens helemaal in te verdiepen. 

Deze presentatie gaat over de verschillende soorten dwergchicliden uit Zuid- Amerika en wat zij allemaal nodig hebben in hun leefomgeving en verzorging om langer en gezond te kunnen leven in het aquarium. 

Alles uiteraard voorzien van mooie foto’s van deze bijzondere vissen.

14

februari 2023

Buytenhage 

PaluZee logo

Foto: Marlène Reeuwijk

Cursus Aquariumhouden 3  Geweest

14 Februari – Planten en onderhoud

Planten hebben niet alleen een positieve invloed op waterwaardes en vissen welzijn, maar als ze eenmaal lekker groeien zijn zij een lust voor het oog. Daar waar planten goed groeien hebben algen bovendien geen kans.  Hoe zorg je er voor dat je planten zich  vermeerderen en op welke manier kan je planten neerzetten voor een mooie inrichting? Henk Bretveld vertelt deze avond over planten, welke verschillende soorten er zijn, wat zij nodig hebben aan waterwaardes, voeding en wat je aquarium verder nodig heeft aan onderhoud.  Hij zal de daad bij het woord voegen en in de aanwezige showbak voor doen hoe je het onderhoud kan doen .

Aan het eind van de avond heb jij ook geleerd hoe je er voor kan zorgen dat je geen planten meer hoeft te kopen, maar dat ze zo goed gaan groeien dat je ze weg kunt gaan geven.   

7

februari 2023

Buytenhage

Laat weten dat je mee wilt doen via M.Reeuwijk@paluzee.nl Lever uiterlijk 20 januari je foto’s in via dit mailadres zodat Marlène de presentatie in elkaar kan zetten. Eerder mag altijd!

Heb je hulp nodig met foto’s maken? Laat dit dan ruim van te voren even weten.  Er zijn een aantal clubgenoten die hebben aangegeven dat ze daar mee willen helpen.

PaluZee logo
Aquarium leden

Foto: Paluzee

 Laat je aquarium zien!
Geweest

7 februari

Laat je aquarium zien!

Hoe leuk is het om, naast jaarlijks de keuringsaquariums, nu ook de aquariums van andere clubgenoten op het grote doek te zien en van hen te horen hoe ze met de hobby bezig zijn?

Het belooft heel veelzijdig en interessant te worden want Hein,  Gerard en Gerard,  Nico en Nico, Joke en Paul laten hun aquarium zien.   Aan de orde komen:  een weelderige plantengroei, een nieuw opstart, een algenprobleem, een uit de hand gelopen hobby, het nut van TDS meten in het water, een overstap naar eenzelfde maar nieuw aquarium en een groene oase. Met hier en daar een beetje hulp van Marlène zullen mooie en leuke foto’s én filmpjes tijdens de presentatie toegelicht worden door onze clubgenoten en is er ruimte voor vragen en uitwisselen van tips.  Komt dat zien!

Ben je geen lid van de vereniging maar lijkt het je wel leuk om deze avond bij te wonen? Kom dan vrijblijvend sfeerproeven.

 

31

januari 2023

Buytenhage 

PaluZee logo
foto
Betta

Foto’s: Marlène Reeuwijk

Cursus Aquariumhouden 2
Geweest

31 januari – Aquariumbewoners in harmonie

Op deze tweede avond gaan we kijken naar de samenstelling van een bewonersbestand in het gezelschapsaquarium.  Het is de bedoeling dat in een gezelschapsaquarium vissen, planten en andere bewoners in harmonie met elkaar kunnen leven en gezond tot ontwikkeling van hun natuurlijk gedrag kunnen komen.   Verschillende bewoners die tegenwoordig in de handel te vinden zijn komen aan de orde, van vis tot slak tot garnaal. Welke soorten kunnen bij elkaar, wat hebben zij nodig aan waterwaardes, inrichting van je aquarium of andere omgevingseisen?  Deze avond wordt gegeven door Marlène Reeuwijk die al jaren directe en indirecte ervaring heeft met het gezelschapsaquarium en haar bewoners.  

24

januari 2023

Buytenhage 

PaluZee logo
Aquarium leden

Foto: Paluzee

Cursus Aquariumhouden 1
Geweest

24 januari – Opbouw en balans

Deze eerste avond van de cursus Aquariumhouden gaat over wat er nodig is om een aquarium in balans te krijgen.  De grondbeginselen van het aquariumhouden komen hier aan de orde: Van bodem tot filter, van verlichting tot watersamenstelling tot de invloed van planten en vissen op het geheel.  Henk Bretveld, al millenia ervaren aquariaan, vertelt hoe je op een logische en betaalbare manier een aquarium in balans krijgt en houdt. 

10

januari 2023

Buytenhage 

PaluZee logo

Foto: Love4Shrimps

Liefde voor Garnalen
Geweest

10 januari 2023

Deze avond gaat over, je raad het al; garnalen!   Paul en Monique van Love4Shrimps houden en kweken al 20 jaar met veel plezier garnalen.  Een hobby die uitgegroeid is tot een bedrijf en een winkel. 

Deze avond vertellen zij met passie over alle wetenswaardigheden met betrekking tot garnalen. Het gaat over verschillende soorten, kweeklijnen, verzorging, het tackelen van problemen etc.  Alles ondersteund door een mooie fotopresentatie.  

Leuke bijkomstigheid: Paul neemt verschillende garnalen soorten mee om in levende lijven te aanschouwen!

Steun Aquariumvereniging PaluZee als vrijwilliger, donateur of sponsor